Ondernemers aan het woord: Joost van den Biggelaar

Joost vindt het in deze tijd wat ongemakkelijk om te zeggen dat het in zijn bedrijf – Van den Biggelaar installatietechniek - misschien wel drukker is dan ooit, maar succes mag ook gedeeld worden. Hij aarzelde echter niet om zijn verhaal te doen. Een inspirerend relaas over hoe een ontwikkeling ten tijde van crisis in een stroomversnelling kan komen.

Inmiddels lopen er bij Van den Biggelaar installatietechniek BV zo’n 70 tot 75 personeelsleden rond. Het moge duidelijk zijn dat het bedrijf zich al lang niet meer op één tak van sport richt. “Dat is maar goed ook”, weet Joost. “Als we bijvoorbeeld alleen maar renovatie zouden doen, dan zaten we nu in zwaar weer.” Die sector ligt nu helemaal stil, omdat het amper mogelijk is bij mensen thuis te komen. Bij nieuwbouw wordt de anderhalvemeterregel al een stuk makkelijker toepasbaar. Juist in die branche is Van den Biggelaar zeer actief. “Ons voordeel is ook nog eens dat we vanaf de start tot het einde van een nieuwbouw betrokken en nodig zijn. Dat levert ons veel werk op”, zegt Joost die met zijn team daarnaast zeer actief bezig is geweest met het opzetten van een prefab-systeem.

“Voorheen maakten we veel op locatie”, praat de ondernemer verder. “Nu vervaardigen we bijvoorbeeld een inbouwreservoir op de zaak, alvorens die naar de klant gaat.” Joost benoemt het voorbeeld van een luchtwarmtepomp. Die schroeven ze voortaan in de eigen hal in elkaar. Daarna wordt die met een kraan op het dak getild. Het scheelt een hoop gesjouw met onderdelen. Op de zaak hebben ze alles bij de hand en kunnen ze het proces ook nog eens beter doceren aan leerling-installateurs. Dat nemen de meer ervaren werknemers voor hun rekening. Een voordeel voor hen. Ze hoeven minder trap op, trap of – wat ze hun hele carrière al gedaan hebben - en ze kunnen op deze manier de kennis overbrengen. Iets wat van veel waarde is voor het bedrijf en wat Van den Biggelaar consistent maakt. “We kunnen bovendien heel flexibel zijn in dit proces en makkelijk mensen aan de prefab-lijn toevoegen of eraf halen”, voegt Joost er aan toe.

Iedere dag rollen er duurzame producten van de band. Joost voorspelt dat dat de komende jaren alleen maar zal toenemen. Ook voorziet hij – ondanks de coronaperikelen – voorlopig nog geen problemen in de bouwwereld. “We hebben een woningtekort tot 2030, mensen zullen ergens moeten wonen.”