Inspirerend zomercafé bij Wollerich

Door: Ria Balk

Hoe kun je duurzaam, vernieuwend en succesvol zijn? Dat was het thema van het BtB zomercafé van afgelopen dinsdag. De Rabobank had er speciaal een vernieuwende ondernemer voor uitgenodigd en ook de locatie was er uitermate geschikt voor. BtB was namelijk te gast bij restaurant Wollerich.

Volgens Gerard Wollerich was het niet nodig om iets over zijn restaurant te vertellen: “We zijn inmiddels een kwart eeuw bezig en iedereen die hier is, weet wie we zijn.” In plaats daarvan gaf hij liever antwoord op een paar vragen van belang. Hoe hij het volhoudt? Door zich te laten inspireren en continu bezig te zijn met koken. “Ik ga op reis, op zoek naar ingrediënten die we hier kunnen gebruiken om de smaak naar een nóg hoger niveau te tillen”, aldus de restaurateur. De toekomstplannen van Wollerich? Ze maken al jaren hun eigen sauzen, maar Gerard wil er iets groots mee doen. Met zijn fond, oftewel de basis voor de saus, heeft hij zijn eigen productlijn opgezet. “Er is een chronisch tekort aan personeel in de horeca. Vroeger maakte iedere restaurateur in het midden- en hoogsegment zijn eigen brood, maar dat is al lang niet meer zo. Veel restaurateurs maken nog steeds hun eigen sauzen, maar ook dat wordt steeds minder. Met onze fond hebben ze een hele mooie basis waar ze nog steeds hun eigen saus van kunnen maken.”

Het verhaal van Wollerich sloot goed bij het thema aan, evenals de presentatie van Leonie van Zuilichem over Qark.  Een aantal jaar geleden ging Leonie thuis op de boerderij met de soeppan aan de slag. Inmiddels is er voor Qark een nieuwe productieruimte ontwikkeld en worden er heel wat toetjes gemaakt. “Onze toetjes zijn nét een beetje anders. We gebruiken onze eigen melk en daardoor hebben we meer invloed op de smaak. Bovendien voegen we puur fruit toe en geen kunstmatige conserveringsmiddelen.”

De hangop die even later werd uitgedeeld smaakte prima. Het werd sowieso een avond vol lekkernijen. Tijdens de borrel serveerde Wollerich namelijk diverse overheerlijke friandises!