BtB op stoom bij Hoeve Strobol

Door: Ria Balk

Waar hij trots op is? Op het hele museum, maar zeker op de stoommachine van R. Wolf uit 1935. Dat is dan ook de nieuwste aanwinst van Hoeve Strobol en eigenaar Bert Verbakel wist daar natuurlijk alles over te melden tijdens de BtB-bijeenkomst van afgelopen dinsdag.  

“Ze konden echt wel iets maken toen, da ziedde wel”, gaf de gastheer al tijdens zijn presentatie aan en toen waren alleen de foto’s nog maar te zien. Wat volgde was een uitgebreide beschrijving van de ontmanteling bij de zagerij van Rollé in Frankrijk. “Hij moest uit het gebouw worden getakeld en dan ook nog eens over een paar hoogspanningskabels. En dat ding weegt best wel wat! Eerst moesten er dus zo veel mogelijk onderdelen af. Alles werd uit elkaar gehaald en genummerd, want het moet ook allemaal weer in elkaar natuurlijk.”

Inmiddels staat de machine bij Hoeve Strobol in een noodgebouw en het ontwerp voor het definitieve gebouw gaat deze week naar de gemeente. Verder wordt er aan de oude stoommachine nog wel een tijdje geklust. “Tijdens het museumweekend op 4 en 5 mei, gaan we de klinknagels erin zetten. Dan kunnen we het publiek direct een echte ambacht laten zien,” aldus Bert. “Er moet nog wel veel water door de Dommel voordat er weer rook uit de machine zal komen, maar we hebben er 5 jaar voor uitgetrokken.”

Als BtB zijn we gewend aan rondleidingen in groepjes, maar dat was deze avond niet nodig. Ieder mocht naar eigen believen rondneuzen en vragen stellen aan de vrijwilligers die her en der bezig waren. Die kans liet niemand zich ontnemen. Natuurlijk werd de stoommachine uitgebreid bewonderd en ook de Deutz motor uit 1930, een babykamer uit grootmoeders tijd, een ambachtelijke schoenmakerij, allerlei radio-, tv- en muziekaccessoires, oude weefgetouwen, naaimachines, een koffiebranderij met alles erop en eraan, oude automobielen, en… teveel om op te noemen.