Mozaïek Dommelvallei biedt kansen voor ondernemers

 

Door: Ria Balk

 

Was het te wijten aan de afgelasting van het bedrijfsbezoek bij KEMIE dat slechts een dertigtal ondernemers zich dinsdag 8 mei jl. aansloot bij de BtB-bijeenkomst in de Vresselse hut? Dat zou zomaar het geval kunnen zijn. Toch bleek het een gemiste kans voor diegenen die niet aanwezig waren. Ter vervanging van het bedrijfsbezoek had het BtB-bestuur namelijk een boeiend thema op het programma staan: Mozaïek Dommelvallei.

“De provincie kent €700.000,- toe aan het programma van Mozaïek Dommelvallei. Wat dat voor kansen biedt?” Volgens Rob Jansen biedt het zeker inspiratie voor de aanpak van gebieds- en omgevingsvraagstukken: voor de overheid en zeker ook voor Rooise ondernemers. Zijn uitdaging betreft een waterprobleem in Streekpark Kienehoef bij de Helden van Kien. De vijver bevat namelijk stilstaand water. Dat komt de waterkwaliteit niet ten goede en bovendien slibt daardoor langzaamaan de vijver dicht. “Mede dankzij het werkatelier van Dommelvallei kon ik snel groter denken en kunnen we nu naar een oplossing toe werken”, aldus Rob.

Ook in Liempde moest er heel wat gebeuren. In 2009 werd er geconstateerd dat het ondernemersklimaat in Liempde werd bedreigd en daarmee de leefbaarheid van het dorp. Mede dankzij Mozaïek Dommelvallei kon de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPILL) heel wat uitdagingen aangaan. “Het klinkt misschien vreemd, maar wij hebben het project in eerste instantie ingezet voor het centrum van ons dorp”, vertelde projectcoördinator SPPILL Desiré van Laarhoven. Toch is dat niet zo vreemd, aangezien de samenhang tussen centrum, akkers en natuurheide kenmerkend is voor Liempde.

De conclusie van de avond was duidelijk. Mozaïek Dommelvallei biedt zeker kansen voor (Rooise) ondernemers. De aanwezigen werden zelfs uitgenodigd daar letterlijk een balletje over op te gooien. Tijdens deze heerlijke zomeravond ging echter niemand de kegelbaan op.