Soul Kitchen, Duurzame Kost en Raymedy centrum: sociaal en ondernemend

Door: Ria Balk

“Wij geloven dat mensen meer zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen als je hen een baan aanbiedt.” Met die toelichting gaf Cees van Pagee van Futuris Zorg & Werk direct de visie weer van zowel Duurzame Kost als Soul Kitchen. Afgelopen dinsdag togen diverse BtB-leden gezellig samen per bus richting Strijp-S.

Net een beetje anders dan anders

Het bleek het begin van een inspirerende avond. Thomas Thijs meldde dat je zonder budget heus wel een onderneming op kan zetten. Hij wilde eigenlijk een hostel starten, maar op aanraden van Cees van Pagee werd het een restaurant. Bij Soul Kitchen werken jongens en meisjes met diverse vormen van autisme. “Het werkt bij ons net een beetje anders dan anders”, gaf Thijs aan. Als voorbeeld gaf hij aan dat het restaurant ’s avonds de keuken sluit. “Overdag wordt er in alle rust gekookt.”

Ook bij Duurzame Kost bleek het mes aan twee kanten te snijden. “Arbeidsintegratie en voedselproductie”, gaf Jos Hakkenes aan. “Bovendien verbouwen onze mensen sla op duurzame wijze.” Daarmee doelde hij op het gesloten aquaponicssyteem waarbij de uitwerpselen van de vissen wordt omgezet in voedzame mest voor de planten. “We laten de vissen in het water leven en de planten erop groeien. Onze medewerkers helpen bij het uitplanten van de sla, maar ook bij andere dingen. Vrijdags is er onderin dit gebouw een vershal. Twee cliënten gaan dan vis fileren en twee anderen gaan vis verkopen.”

Mooie initiatieven op Strijp-S

Volgens gids Suzanne van de Ven zijn dit niet de enige mooie initiatieven: “Strijp-S is de laatste jaren veranderd tot een bruisend centrum met veel jonge dynamische ondernemers die elkaar verder helpen.” Mechtild de Leijer, eigenaar van Raymedy centrum, beaamde dat het bruisende Strijp-S ‘the place to be’ is voor alternatieve geneeskunde. Toch benadrukte ze dat ze helemaal niet alternatief werken: “We maken het juist concreet: meten, weten en reguleren.”

Al die mooie initiatieven leverde voldoende gesprekstof. Ook in de bus huiswaarts werd er volop gekletst, oftewel in BtB-termen: genetwerkt.