Proeverij de Borgmolen: om persoonlijk te ervaren

Door: Ria Balk

“Zijn hier ook jongens in de zaal?” vroeg Arthur Frieser afgelopen dinsdag. Diverse BtB-leden kwamen die avond bijeen in De Borgmolen, het  centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Met zijn Ome Willem-benadering leidde de voorzitter de eerste vraag in: “Jullie werken hier met zoveel dames in een soft beroep; Hoe maken jullie dat weer stoer?”

Als antwoord vestigde initiator Amanda Hendriks de aandacht op Onze diepste angst (zie onderstaand gedicht). Heeft De Borgmolen als doel om mensen te laten stralen? “Nee,” gaf Amanda aan. “Dat doen wij niet. Het zit al in de mensen zelf. Wel zetten we mensen in hun kracht.” Tijdens drie korte workshops liet het team van De Borgmolen de leden er groepsgewijs aan proeven. Hoe breng je bijvoorbeeld een gestrest hoofd tot rust? En hoezo ben jij als het ware een visitekaartje voor je ouders? Dat is niet in woorden te vatten. De kracht zit erin het persoonlijk te ervaren.

Voor mij was het bijvoorbeeld bizar dat de kracht van een bedrijfsopstelling al binnen enkele tellen voelbaar werd: Succes werd midden in de kring geplaatst. Succes voelde een zekere mate van geborgenheid vanuit de medewerkers, maar had totaal geen binding met het product. Dat product voelde zich duidelijk afgewezen. Daarnaast had succes een zekere binding met iets buiten de kring, maar wat dat was? De klant of de markt? Niemand kon het benoemen, maar iedereen voelde het. En ja hoor… dat smaakte naar meer.

Deze avond werd tevens aandacht gevraagd voor twee initiatieven. De gemeente Sint-Oedenrode gaat twee maal per jaar een magazine uitgeven. Arianne Mettler en Saskia van den Eshof zijn ambassadeurs van dit blad. Ondernemers kunnen Rooi Magazine steunen door vriend te worden van het initiatief. Daarnaast gaven Anne Zonnenberg en Saray Kehrens aan dat de advocatuur behoorlijk in beweging is. Om veel voor ondernemers te kunnen blijven betekenen, hebben ze een enquête opgesteld. Wie hieraan mee wil werken, kan zich melden bij Kehrens & Snoeks.

Als afsluiting van de avond gaf Arthur Frieser aan dat hij zijn woorden terug moest nemen. Wat er bij De Borgmolen gebeurt? Daar is niets softs aan!

 

Gedicht

Onze diepste angst

(Aangepast gedicht. Bron: Marianne Williamson)

Onze diepste angst is niet dat wij onvolmaakt zouden zijn,
Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht.
Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meeste vrezen.
Wij vragen onszelf af: Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, geweldig te achten?

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Je bent een uniek wezen!
Je onbelangrijk voordoen, bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlicht aan je klein te maken,
opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.
Wij zijn bestemd om te stralen zoals kinderen dat doen.
Wij zijn geboren om het unieke wezen die in ons is te openbaren.

Deze kracht is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig.
En als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen. 
Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.