Industrieel, cultureel en informeel op het CHV-terrein aan de Noordkade

Door: Ria Balk

Daar waar vroeger het veevoer werd ‘afgezakt’ en verpakt, mochten de BtB-leden een ‘afzakkertje’ nemen. Voor dit ondernemerscafé ‘zakte’ BtB namelijk ‘af’ naar café De Afzakkerij aan de Noordkade in Veghel. Het CHV-terrein was vroeger industrieel. Nu is het er cultureel, maar zeker met een staaltje ondernemerschap. Dat kwam tijdens de rondleiding duidelijk naar voren.

“Deze gebouwen zijn in 2008 gekocht door de gebroeders Frank en Stefan van de Ven”, vertelde Henk van Wanrooij. Hij was jaren werktuigbouwkundige bij CHV en trad nu op als gids vanuit SIMEI (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij). “Het plan was, om alles af te breken en er een distributiecentrum neer te zetten. Maar toen de broers de industriële architectuur in de gebouwen nog eens goed hadden bekeken, besloten ze te proberen om hier een cultuurcluster te brengen.”

Het resultaat? Diverse culturele, sociale en educatieve instellingen, bijzondere (voedings)zaakjes, cafés, restaurants… die op het terrein een plaatsje hebben gevonden of de komende jaren gaan vinden. In die industriële ambiance was het goed toeven.

Vanwege de ruimtelijke ontwikkeling rondom d’n Einder heeft de gemeente de Rooise kringloop verzocht eens om zich heen te kijken naar een nieuwe locatie. Aan de leden werd verzocht eens mee te denken over mogelijkheden. Direct werd er gegrapt: “Misschien hier op het CHV-terrein?”

Bekijk hier de foto's.