Ondernemer aan het woord: Nicole van den Biggelaar

Gaat er gebouwd worden? Waar? Had je dat mooie huis gezien aan de Eerschotsestraat dat te koop staat? Wie woont daar eigenlijk? Wat vragen ze ervoor? In acht van de tien gesprekken op straat en bij mensen thuis gaat het over woningen. De woningmarkt is één van de meest besproken onderwerpen. Dat zal ook altijd zo blijven. Mensen hebben in hun achterhoofd constant een droomhuis paraat en verhuizingen en verbouwingen van anderen worden goed in de gaten gehouden. Ook in deze tijd van corona gaat het al snel over deze branche. Makelaar Nicole van den Biggelaar van De Koning makelaardij is als geen ander op de hoogte.

De bekende vraag. Hoe staat het er voor met de Rooise woningmarkt? “We hebben het enorm druk nu. De eerste weken na de aangekondigde maatregelen lag het even op zijn gat. Bezichtigingen werden geannuleerd. ‘Wat nu?’ dachten we, maar al snel trok de markt toch weer aan. Nu zijn we  druk met bezichtigingen, onderhandelingen, taxaties etc. Alles loopt weer.” Natuurlijk is niet alles bij hetzelfde. Ook in de huizenbranche wordt volop rekening gehouden met het coronavirus dat op de loer ligt. “Bezichtigingen doen we met maximaal twee personen en we houden voldoende afstand. Daarnaast ontsmetten we lichtknoppen en deurklinken en gaan we meer digitaal doen. De laatste jaren zijn we dat al meer gaan inzetten en we hadden plannen om dat verder uit te breiden, maar door corona is dat in een stroomversnelling geraakt. Het doornemen en ondertekenen van overeenkomsten kan bijvoorbeeld digitaal. Dat is in deze tijd makkelijk te realiseren. Het maakt het allemaal minder persoonlijk, maar nu is het soms noodzakelijk.”

Hoewel ook Nicole geen glazen bol heeft, ziet ze de toekomst voor de huizenmarkt niet somber in. De mensen die een baangarantie hebben, zullen waarschijnlijk toch dat huis gaan kopen wat ze op het oog hadden. Ook de rente is laag en dat is ook gunstig. We verwachten dus niet dat deze crisis hetzelfde effect zal hebben als de bankencrisis in 2008. Toen hadden veel mensen ineens geen baan of geld meer.”

Het werk bij De Koning Makelaardij gaat ondertussen dus ‘gewoon’ door en op de achtergrond richten ze zich in om klaar te zijn voor de toekomst. Er zijn weinig voordelen aan corona, maar het zet ondernemers wel meer aan het denken en acties worden versneld opgepakt. Ook in de huizenbranche.